posted by addmean
on Tue, 12/20/2022 - 08:01
Noże wyspecjalizowane albo uniwersalne - do krojenia ryb, jarzyn i chleba. Jakie noże należy posiadać w kuchni, aby krojenie, cięcie i obieranie było łatwe?
Author: Michael Coghlan
Source: http://www.flickr.com
Nóż towarzyszy ludziom od czasów prehistorycznych. Najpierw był to wyostrzony kamień, który z czasem zamieniony został przez metalowe noże. Z początku służył człowiekowi jako narzędzie myśliwskie, potem zaczęto użytkować go w trakcie obróbki pożywienia.
Chcesz poznać większą ilość tego typu materiałów? Jeśli tak, to sprawdź to użyteczne omówienie (www.horyzont.net.pl/), gdyż też Cię na pewno zaciekawi.
Wybór noży kuchennych jest obecnie naprawdę gigantyczny. Przegląd rozpocznijmy od noża "szefa kuchni". To dosyć duży nóż z szeroką klingą (to ta część z ostrzem) a także tak zwaną "brodą", zatem częścią klingi sterczącym poza uchwyt. Możesz używać go nieomal do wszystkiego: produktów mięsnych, warzyw, ryb. Ze względu na rozmiar bywa jednak niezbyt poręczny dla osób niedoświadczonych lub drobnych. Dla nich lepszy może być nóż wielofunkcyjny, z nieco węższą klingą.
Chcesz poznać większą ilość tego typu materiałów? Jeśli tak, to sprawdź to użyteczne omówienie (www.horyzont.net.pl/), gdyż też Cię na pewno zaciekawi.
Wybór noży kuchennych jest obecnie naprawdę gigantyczny. Przegląd rozpocznijmy od noża "szefa kuchni". To dosyć duży nóż z szeroką klingą (to ta część z ostrzem) a także tak zwaną "brodą", zatem częścią klingi sterczącym poza uchwyt. Możesz używać go nieomal do wszystkiego: produktów mięsnych, warzyw, ryb. Ze względu na rozmiar bywa jednak niezbyt poręczny dla osób niedoświadczonych lub drobnych. Dla nich lepszy może być nóż wielofunkcyjny, z nieco węższą klingą.
Author: 微醺漂移
Source: http://www.flickr.com
Niezwykle zróżnicowane rozmiary i kształty posiadają z kolei noże do zadań specjalnych. Najdłuższy jest nóż do chleba - bez kłopotu rozpoznasz go po ząbkowanej klindze. Świetnie poradzi on sobie nawet z kruchą skórką świeżego pieczywa. Do owoców oraz jarzyn służy mały nóż z prostym ostrzem (dla przykładu do jabłek) bądź ząbkowanym (między innymi do krajania warzyw z twardą skórką). Noże do filetowania ryb i mięsa - czynności rozpatrywanej za jedną z najtrudniejszych w kuchni, będą mieć dosyć wąską, lecz sztywną klingę.
Wytwórcy proponują też coraz to więcej noży o węższej specjalizacji, na przykład do sera czy skrobania ryb. Mogą się okazać nadzwyczaj pomocne, o ile wiadomy wyrób gości często na naszym stole.