Które noże wybrać do naszej kuchni?

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/klub-heaven.pl/includes/menu.inc).
Noże wyspecjalizowane albo uniwersalne - do krojenia ryb, jarzyn i chleba. Jakie noże należy posiadać w kuchni, aby krojenie, cięcie i obieranie było łatwe?


molo
Author: Michael Coghlan
Source: http://www.flickr.com


Nóż towarzyszy ludziom od czasów prehistorycznych. Najpierw był to wyostrzony kamień, który z czasem zamieniony został przez metalowe noże. Z początku służył człowiekowi jako narzędzie myśliwskie, potem zaczęto użytkować go w trakcie obróbki pożywienia.

Chcesz poznać większą ilość tego typu materiałów? Jeśli tak, to sprawdź to użyteczne omówienie (www.horyzont.net.pl/), gdyż też Cię na pewno zaciekawi.

Wybór noży kuchennych jest obecnie naprawdę gigantyczny. Przegląd rozpocznijmy od noża "szefa kuchni". To dosyć duży nóż z szeroką klingą (to ta część z ostrzem) a także tak zwaną "brodą", zatem częścią klingi sterczącym poza uchwyt. Możesz używać go nieomal do wszystkiego: produktów mięsnych, warzyw, ryb. Ze względu na rozmiar bywa jednak niezbyt poręczny dla osób niedoświadczonych lub drobnych. Dla nich lepszy może być nóż wielofunkcyjny, z nieco węższą klingą.




nóż
Author: 微醺漂移
Source: http://www.flickr.com


Niezwykle zróżnicowane rozmiary i kształty posiadają z kolei noże do zadań specjalnych. Najdłuższy jest nóż do chleba - bez kłopotu rozpoznasz go po ząbkowanej klindze. Świetnie poradzi on sobie nawet z kruchą skórką świeżego pieczywa. Do owoców oraz jarzyn służy mały nóż z prostym ostrzem (dla przykładu do jabłek) bądź ząbkowanym (między innymi do krajania warzyw z twardą skórką). Noże do filetowania ryb i mięsa - czynności rozpatrywanej za jedną z najtrudniejszych w kuchni, będą mieć dosyć wąską, lecz sztywną klingę.


Wytwórcy proponują też coraz to więcej noży o węższej specjalizacji, na przykład do sera czy skrobania ryb. Mogą się okazać nadzwyczaj pomocne, o ile wiadomy wyrób gości często na naszym stole.